E-Nabız Kullanılabilirlilik Raporu Grup Projesi


   Atatürk Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri 2023-2024 bahar dönemi İnsan Bilgisayar Etkileşimi Lisans Dersi için dört kişilik bir grup ile kamu kurumu web sitesi kullanılabilirlik değerlendirme raporu yayınladık. Yaklaşık 37 sayfa süren bu raporda 4 adet yöntem kullandık. Bunlar sırasıyla tasarım rehberleri temelli yöntem, sezgisel yaklaşım temelli yöntem, kullanıcı tabanlı yöntem ve model temelli yöntemdir. (Rapora bakmak için buraya tıkayın.)

  Tasarım temeli yöntemde sitenin sorunlarına odaklanmaktayız. Rapora göre düzeltilemeyecek kadar büyük sorunlar bulunmamakta. Görünüm açısından sorunlar bulunmamakta. Ancak fonksiyonel işlevlerde sıkıntılar görünebiliyor. 

  Sezgisel tabanlı yöntemde 3 adet uzman bulduk bunlardan 2 tanesi doktor diğeri ise yazılım uzmanı bunlar sitenin kullanışlılığı ve tasarımı konusunda bize görüşlerini sundu. Bizde 10 başlık altında bu görüşleri topladık.

  Kullanıcı temelli yöntemde 10 adet kullanıcı bulduk bu insanlara 5 adet görev verdik. Görevler yapılırken videolarını çektik. Her katılımcının görev izlenimlerini alarak süre tuttuk. Grevler sonunda katılım teşekkürü olarak kendilerine ufak hediyeler verdik. Görevler sırasıyla aile hekimi değiştirme, tahlil sonuçlarına bakma, randevu alma, nöbetçi eczane bulma, kardiyovasküler hastalık riskini hesaplama ve bu sorudaki hatayı raporlama. 

  Son yöntem ise model temelli. Bu yöntemde CogTool kullandık. Sitenin ekran görüntülerini uygulamaya atarak bize sitedeki görevlerin ortalam süresini vermektedir. Bu sürelere göre bizlere raporlar çıkartmaktadır.

  Sonuç olarak 4 arkadaş Muhammed ÖZTUNÇ, Mustafa ÇÖLMEKÇİ, Emirhan ve ben İbrahim Hakkı HARMANKAYA olarak bu kullanılabilirlik raporunu yazdık.


(LİNKEDİN)

                                                                                                          

Yorum Gönder

0 Yorumlar