Hareket Sensörü Kullanımı. (GitHub Linkli - Ardiuno #15)

  Hareket sensörü (PIR sensörü) kullanarak iki adet LED'i hareket algılamasıyla kontrol etmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. Buraya tıklayarak gitHub sayfasına ulaşabilirsiniz. (Aşağıda Tinkercad şeması bulunmaktadır.)


Gerekli Malzemeler: 

  • 1 adet PIR sensörü 
  • 1 adet Arduino 
  • 2 adet LED 
  • 2 adet direnç (330Ω veya 220Ω) 
  • Jumper kabloları

Adım 1: Devre Tasarımına Başlayın
 PIR sensörünün üzerindeki lensi çıkartın (Pinleri daha kolay görmek için.). Sensörün VCC pinini Arduino'nun 5V pinine, GND pinini Arduino'nun GND pinine bağlayın. Sensörün çıkış pini (OUT) Arduino'nun herhangi bir dijital girişine (örneğin 4. pin) bağlayın. İlk Yeşil LED'i breadboard üzerine yerleştirin. LED'in anotunu (uzun bacak) bir direnç ile Arduino'nun herhangi bir dijital çıkışına (örneğin 2. pin) bağlayın. LED'in katotunu (kısa bacak) GND'ye bağlayın. Kırmızı LED'i de aynı şekilde bağlayın, ancak bu sefer LED'in anotunu farklı bir dijital çıkışa (örneğin 12. pin) bağlayın. (Sensörün üzerinde iki adet hassasiyet ayarı bulunmaktadır. Sensörü yukarı gelecek şekilde tuttuğunuzda, sol taraftaki zaman ayarı 3 saniye ile 5 dakika aralığında değiştirilebilir. Sağ taraftaki ayar ise mesafe ayarıdır ve 3 metre ile 7 metre arasında değişiklik yapılabilir.)



Adım 2: Arduino Kodunu Yazın ve Yükleyin 
Aşağıdaki Arduino kodunu kullanarak, PIR sensörünün çıkışını okuyarak LED'leri kontrol edebilirsiniz. Hareket algılandığında Kırmızı LED yanacak, hareket algılanmadığında ise Yeşil LED yanacak.



int hpin = 4; // Hareket sensörü pini.
int kpin = 3; // Kırmızı led.
int ypin = 2; // Yeşil led pin.
int hareket;
void setup()
{
  pinMode(hpin, INPUT);
  pinMode(kpin, OUTPUT);
  pinMode(ypin, OUTPUT);
}

void loop()
{
  hareket = digitalRead(hpin);
  if (hareket == 1)
    {
      digitalWrite(kpin, 1);
      digitalWrite(ypin, 0);
    }
    else
    {
      digitalWrite(kpin, 0);
      digitalWrite(ypin, 1);
    }
}



    Bu kodda, PIR sensöründen okunan değere göre iki adet LED kontrolü gerçekleştirilir. Sensörde hareket algılandığında (HIGH durumu), Kırmızı LED yanar ve Yeşil LED söner. Hareket algılanmadığında (LOW durumu), Kırmızı LED söner ve Yeşil LED yanar.

    Ayrıca, bu devreyi Tinkercad üzerinde de tasarladım ve bu platform üzerinden de inceleyebilirsiniz. ( Buraya tıklayarak tasarıma bakabilirsiniz. )


                                                                                                          

Yorum Gönder

0 Yorumlar